koos van zomeren (1946) 
     schrijver  ||  ned  ||   meest aktief van 1965 - 2008
1985: de witte prins
           koos van zomeren
"De witte prins" vertelt het satanische verhaal van Richard Mos, een weeskind dat geboren lijkt voor een braaf arbeidersbestaan. Een merkwaardige ontdekking redt hem van de naamloosheid: hij lijkt als twee druppels water op een succesvol politicus. Dan begint een spel van identificatie en afweer, loyaliteit en verraad. Een eenzijdig en eenzaam spel, want het wordt alleen aan Mos' kant van de spiegel gespeeld. Uiteindelijk echter, wanneer hij zich definitief bedrogen weet, dwingt hij zijn alter ego een confrontatie af op het Binnenhof en overtreft hij zichzelf. De manier waarop hij zijn gram haalt is al even bizar als het voorafgaande.

"De witte prins" laat zich lezen als het verslag van een wraakoefening, maar evenzeer als een snijdende politieke allegorie. Richard Mos belichaamt een volksgroep en de politicus kan met enige goede wil een historische figuur worden genoemd.

Koos van Zomeren, die een reputatie vestigde met thrillers, verraste in 1983 met "Otto's oorlog", een van de meest geprezen romans van dat jaar. Met "De witte prins" bewijst hij eens te meer een geheel eigen genre te beoefenen. Zijn werk paart vaart aan zeggingskracht en melancholie aan sarcasme.
---
Aldus de flaptekst bij deze roman die in 1985 als Grote ABC 495 bij de Arbeiderspers verscheen. ISBN: 90 295 5996 9

---
roman
uitgegeven bij arbeiderspers - 90 295 5996 9