jan blaaser   (1922-1988) 
     cabaretier/acteur/zanger  ||  ned  ||   meest aktief van 1960 - 1981
biografische gegevens van jan blaaser
Jan Blaaser (1922-1988) was een Nederlandse acteur, komiek, zanger en tekstschrijver. Hij begon zijn carriere bij het 'serieuze' toneel en speelde oa. in "Requiem voor een zwaargewicht" met Lia Dorana als tegenspeelster.

Na enige tijd kiest Jan toch voor het lichtere werk. Hij treedt al snel op in het theater "Saint Germain des Près" van Tom Manders. Er volgen optredens voor radio en televisie, als zanger en cabaretier. In 1960 verschijnt een single van Joop Doderer: "Moestafa", waarop deze te horen is samen met Jan. Er verschijnen meer plaatjes. De meeste solo, maar ook een met John Lanting. Het duo noemt zich daarop "M'n broer en ik". In de jaren zeventig gebruikt Jan afentoe het pseudoniem Govert Flinck.

Samen met Joke Bruijs maakte Jan Blaaser het mislukte cabaretprogramma "Het is anders".

Beter ging het in 1978 met de eerste one-man-show van Jan Blaaser: "Bruin Brood". Jan werkte hiervoor samen met componist en begeleider Clous van Mechelen. De show is een succes en haalde meer dan 500 voorstellingen. Geen wonder dat in 1980 een tweede programma start met de naam "Bramen zoeken".

Jan Blaaser overlijdt in 1988.