madeline bell 
     blue mink-zangeres  ||  usa  ||   meest aktief van 1968 - 2007
biografische gegevens van madeline bell
Madeline Bell is een Amerikaanse popzangeres die in Newark, New Jersey werd geboren. Tijdens haar jeugd zong ze al veelvuldig in gospelkoortjes in de kerk. In haar tienerjaren ontdekte ze de popmuziek. Madeline liet zich in deze tijd vnl. door Sam Cooke inspireren.

Zingen wordt Madelines voornaamste bezigheid en dat doet ze overal, in clubs, op talenten shows en gewoon op straat. Madeline krijgt een rolletje in de musical "Black nativity" en belandt op deze manier in Engeland, waar ze zal blijven.

Madeline Bell's werk verplaatst zich voor een groot gedeelte naar de studio. Ze werkt samen met oa. de Beatles, Dusty Springfield en Kiki Dee. In 1969 is wordt ze de zangeres van de nieuw opgerichte rockgroep Blue Mink. De meest succesvolle bezetting kent naast Madeline Bell zanger Roger Cook, gitarist Alan Parker, toetsenist Roger Coulam, bassist Herbie Flowers en drummer Barry Morgan. Hits als "Melting pot" en "Good morning freedom" maken de groep over de hele wereld populair.

Midden jaren zeventig gaat Blue Mink uit elkaar en Madeline begint een solocarriere. Eind jaren zeventig werkt Madeline samen met de groep Space.

In de jaren tachtig horen we haar vaak met Tom Parker en Vicki Brown binnen de New London Chorale.

Op haar solo-toernees wordt Madeline Bell vaak begeleid door Nederlanders: vibrafonist Frits Landesbergen en pianist Cor Bakker zijn dan vaak van de partij.