vader abraham 
     nederlandstalige zanger  ||  ned  ||   meest aktief van 1971 - 2005
biografische gegevens van mieke
Mieke is een Belgische zangeres die reeds vanaf haar jeugd meedoet aan tientallen zangwedstrijden en talentenjachten. In het begin van de jaren zeventig wordt ze ontdekt door Pierre kartner tijdens een optreden van de Vader Abraham Show. Mieke Gijs, want dat is haar volledige naam, was toen 16 jaar oud.

In 1973 verschijnt "Wat een prachtige dag", het eerste singletje van Mieke. Pierre Kartner begeleidt haar onder zijn artiestennaam Vader Abraham. In de jaren 1973-1976 zullen nog enige singles van het duo verschijnen, maar Mieke maakt ook tal van singles als solo-artriste in deze periode.

Eind jaren zeventig wordt de band met Pierre Kartner verbroken en Mieke's bekendheid loopt terug, zeker in Nederland. Dat verandert in het midden van de jaren tachtig. In de jaren 1985-1988 verschijnen enige singles waarop Mieke samen zingt met Dennie Christian. Ook de Duitse zanger Freddy Breck en de Belgische Micha Marah zijn daarbij soms van de partij. Mieke komt in een tweede succesvolle periode in haar leven.

Begin jaren negentig is de populariteit van Mieke weer wat teruggelopen, zeker in Nederland.