bittermoon   (1996-2000) 
     rockgroep uit arnhem  ||  ned  ||   meest aktief van 1996 - 1999
biografische gegevens van bittermoon
Bittermoon werd in 1995 opgericht door Bennie Franssen, Bas van de Sant en Rob van den Broek. Deze heren speelden eerder samen in bands als Live & Dangerous (Thin Lizzy-covers) en Side Kicks. Laatstgenoemde band trok al de interesse van platenmaatschappij Sony.

BENNIE FRANSSEN: zang, gitaar
FRANK VAN DER WIEL: gitaar
ROB VAN DEN BROEK: bas, zang
BAS VAN DE SANT: drums, zang
In korte tijd werden er door zanger/gitarist Bennie Franssen een karrevracht nummers geschreven, die nog geen half jaar later als werden opgenomen in een tot opnamestudio omgetoverde repetitieruimte annex blokhut... Het mixen van de cd duurde echter zo lang dat de debuut-cd uiteindelijk pas in 1996 uitkwam.

Inmiddels had de band al weer zoveel nieuwe nummers dat er eigenlijk meteen plannen werden gemaakt voor een tweede cd. Producer Gordon Groothedde (o.a Vengeance, Normaal, Lemon Crush, Rich Wyman) werd door de band gestrikt en in een weekend werd Run & Hide opgenomen; een mini-album met 4 songs.

Deze plaat werd in eerste instantie ook weer in eigen beheer uitgegeven, maar de verkoop ging zo snel dat er binnen de kortste keren bijgeperst moest worden. Inmiddels had Bittermoon de aandacht getrokken van een aantal platenmaatschappijen. Uiteindelijk ging de band met New Road Music in zee met een distributiedeal voor "Run & Hide". Het mini-album werd door NRM in de de markt gezet als maxi-single. Radio 3 reageerde enthousiast; met name het programma Umma Gumma van Gerry Jungen draaide de plaat veelvuldig. De band werd uitgenodigd om live in de NOB-studio te komen spelen. Dit resulteerde in een spetterend radio-optreden van 20 minuten. Niet alleen speelde de band die avond werk van "Run & Hide" maar ook al een nieuw nummer van het volledige album wat die zomer zou worden opgenomen. Ook kreeg de band inmiddels goede recensies op "Run & Hide"; Ferry Bovet van Aardschok noemde de band "een verademing".

Bij een bezoekje van Franssen en van den Broek aan een optreden van grote voorbeeld Rob Lamothe (ex-Riverdogs) overhandigden zij hem een exemplaar van "Run & Hide" in de hoop misschien ooit in diens voorprogramma terecht te komen. Bittermoon was inmiddels bezig met de voorbereidingen van hun nieuwe cd; er werden worktapes gemaakt in de studio van NRM. Op dat moment werd er door de platenmaatschappij van Lamothe contact gezocht met NRM. Lamothe was heel enthousiast over "Run & Hide" en wilde graag samenwerken met Bittermoon.

Uiteindelijk werd er afgesproken dat Lamothe zou worden overgevlogen vanuit Canada om enkele bijdragen te leveren aan het album in wording. Dit pakte dermate goed uit dat de band een spontane sessie met Lamothe organiseerde in hometown Arnhem. Lamothe -helemaal verbaasd over de chemistry in de band- opperde gelijk het idee voor een tour. In het najaar van 1998 werd er een tourtje gedaan; in een tijdsbestek van 14 dagen trad de band 10 keer op van Terschelling tot Hamburg.

Inmiddels was de cd afgemixt en werd door NRM het juiste moment afgewacht om de plaat uit te brengen. De plaat werd uiteindelijk eind febrauri 1999 uitgebracht onder de titel "One Good Eye". De recensie waren unaniem lovend. Aardschok was zeer positief, Oor was zeer positief, Rock Sound was zeer positief. In deze bladen verschenen later ook interviews met de band. Niets stond een doorbraak meer in de weg, zo leek het...

Maar de band viel in een groot zwart gat; Tot dan toe had Bittermoon alles altijd zelf geregeld (boekingen, publiciteit, contacten). Nu dienden zich in een keer nieuwe partijen aan die het over zouden nemen. Maar er gebeurde dus niets. Een fantastisch album en geen optredens en geen airplay...

De band begon zich af te vragen wat er zou moeten veranderen aan de muziek om toch poot aan de grond te krijgen. Toen die vraag zich aan diende bleek dat geen van de vier bandleden meer op één lijn zat over de te varen koers. Er werd meer vergaderd dan gespeeld en uiteindelijk bloedde het zaakje dood. De band werd in februari 2000 ontbonden.

Zanger Bennie Franssen werkt sindsdien als singer/songwriter. Drummer Bas van de Sant heeft een klein jaartje bij flauwekulband De Zingende Fresia's gespeeld. Gitarist Frank van der Wiel en bassist Rob van den Broek spelen tot op vandaag in de band SUPERFLOOR.