xandra   (1978-1979) 
     gelegenheidsformatie  ||  ned  ||   meest aktief van 1979 - 1979
biografische gegevens van sandra & andres
Sandra & Andres is een Nederlands duo uit 1968, bestaande uit Sandra Reemer en Andres

Beide artiesten hebben op het moment van samengaan al enige ervaring in de showbiz opgedaan, Sandra zingt al vanaf jonge leeftijd en Andres was onder zijn echte naam Dries Holten bezig. In 1966 ontmoeten ze elkaar en besluiten samen een duo te gaan vormen.

Sandra & Andres zal een succesformule blijken in de Nederlandse popgeschiedenis. De single "Storybook children" betekent meteen een doorbraak.

De groep, die onder produktionele leiding staat van Hans van Hemert, scoort een groot aantal hits en wordt als Nederlandse afgevaardigde uitgezonden naar het songfestival van Malaga in 1971.

In 1972 gaan ze zelfs naar het Eurovisie Songfestival en bereiken met het liedje "Als het om de liefde gaat" de 4e plaats. In de jaren 1972-1975 volgen vervolgens tal van nationale en internationale (Frankrijk, Zwitserland, Scandinavie, West-Duitsland) optredens.

In 1975 valt de groep uit elkaar.

Sandra Reemer gaat solo verder en debuteert als presentatrice van showprogramma's op televisie. Grote successen blijven verder uit, ook als ze in 1979 het roer drastisch omgooit en zich herdoopt als Xandra.

Andres probeert na 1975 een de formule van Sandra & Andres te herhalen met een nieuwe partner: Rosy & Andres kent in de paar jaar dat ze bestaan inderdaad enige hits. In de jaren tachtig richt Andres zich vnl. op zijn solo-carriere, om aan het eind van de jaren tachtig opnieuw een duo te vormen: Debbie & Andres. oude successen worden echter niet herhaald.