ronnie tober (1945) 
     nederlandstalige zanger  ||  ned  ||   meest aktief van 1965 - 2012
biografische gegevens van ronnie tober
Ronnie Tober (1945) is een Nederlandse zanger die zijn jeugd vanaf zijn 3e jaar in de Verenigde Staten doorbracht. Rond 1960 verschijnt daar zijn eerste single. Ronnie verschijnt regelmatig op TV, en in 1962 wint hij de 'Junior mr. America test'. Voor hij voorgoed naar Nederland vertrekt volgt er nog een grote tournee dwars door de Verenige Staten en hoofdrollen in de musicals "Little Mary Sunshine" en "The boyfriend".

In 1963 komt Ronnie Tober naar Nederland. Via het programma "Voor de Vuyst weg" van Willem Duys begint Ronnie aan een bliksemcarriere. Hij krijgt zijn eigen televisieshow bij de K.R.O. en behaalt de eerste plaats op het internationale songfestival van Sopot in Polen.

Ronnie zingt in deze eerste jaren in Nederland nog Engelstalig en hij wordt vaak begeleid door de groep The Revells. Vanaf de single "Iedere avond" verandert dit. Het plaatje (en dus ook Ronnie zelf) worden bijzonder populair. Optredens voor radio en televisie volgen, evenals tournees door oa. Duitsland.

In 1966 neemt Ronnie Tober deel aan het Knokke-festival, en er volgen optredens in de TV-shows van Nina & Frederik en Caterina Valente.

In Nederland wordt er samengewerkt (vaak als duo) met zangeressen als: Gonnie Baars, Anneke Gronloh, Ciska Peters en Rita Corita.

In 1968 neemt Ronnie Tober deel aan het Eurovisie Songfestival. met het liedje "Morgen" behaalt hij een 16e plaats.